luni, 14 februarie 2011

Aritmetica minciunii

   Fac o pauză în derularea serialului "Patruzeci" pentru a rezolva o problemă simplă de matematică. Ea poate fi întâlnită în orice manual de clasa a şasea şi sună astfel: " Un obiect costă... să zicem 1000 de lei. După o scădere de 25% şi o creştere tot cu 25% din noul preţ... cât costă acum obiectul?"
   Orice gârlopan rupe lesa şi spune, pe nerăsuflate, că e drept şi firesc ca preţul obiectului să revină tot de unde a pornit.
   Un elev de nota cinci ştie că nu e aşa...
   Şi guvernul, şi marinelul însuşi ştiu, dar mizează pe lipsa de reacţie a unui popor adormit. Altfel spus... chiar dacă aşa-zisa creştere a salariilor bugetarilor s-ar fi făcut tot cu 25%, acestea n-ar fi revenit nicidecum, nici măcar cu mare aproximaţie, la cele dinainte. Darămite că procentul e, cică, de 15%! Adică... îmi iei un sfert din salariul brut de, să spunem 4000... 1000 leuţi noi... Când îmi "măreşti" cu 15% din câştigul de acum, cam 1500, îmi re-dai nu mai mult de 220 lei. Pierdere netă de 780 lei!
   Românii sunt un popor de naivi. ( Va continua... acum m-am enervat prea tare! După o zi, revin... Tuşesc şi zic: )
   Dar mi-e greu să calific prestaţia unor şefi de sindicat (De-asta marinelul îşi bate joc de ei declamând fantasmagoric... cum că ei, sindicaliştii, ar fi furat prin vămi... şi nu el şi oamenii lui! Nuuuuu!) la televizor că, de fapt "creşterea ar fi de doar 12-14%"! Stimaţi tovarăşi şi naş Florea... pe principiul pe care tocmai l-am enunţat, cel puţin profesorilor le-a fost înapoiat maxim 5% din ceea ce li s-a luat. Adevărul e că eu, în locul marinelului, le-aş fi luat tot... ba-i puneam să plătească şi bilet de intrare în şcoală... ca-n bancul ăla superb... preţ pentru naivitatea lor debordantă şi pentru inocenţa de a se lăsa călcaţi pe grumaz de către toţi netrebnicii... Trecând peste toate acestea rămâne o întrebare cât Universul:
    Până când?
    Ce pot să fac, în plan personal, e să-mi dau demisia, încă o dată, din meseria de român.
    Dar unde să mă duc?! Chiar şi gările spirituale ale Lumii sunt pustii şi reci.
   Vorba Scriitorului: E frig şi e noapte, Seniori!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu