duminică, 17 aprilie 2011

Post Scriptum sau Povestea unui Truţă laş şi a eroicilor lui contestatari

   Pe Blog, epigramistul Stelian O. mă somează să încep bătălia pe care am promis-o în Protest. Răspunsul meu îl dezamăgeşte şi, printre ironii, mă acuză de laşitate.
   Am publicat Protestul în octombrie 2010. De atunci a trecut o jumătate de an şi s-au întâmplat multe. Eu, aşa laş cum sunt, am continuat, săptămână de săptămână, pe Blog şi în Ziar, să semnalez aspecte ale Genocidului la care, părerea mea!, este supus poporul meu. Poporul, şi nu "tagma jefuitorilor", precizez. Drept pentru care, firesc, am fost atacat din toate direcţiile de propagandiştii băsişti deghizaţi în "comentatori." Am fost declarat prost, dobitoc, incult. Că... de ce îmi permit să protestez faţă de închiderea şcolilor, a spitalelor ... că... unde văd eu sărăcie, că... asta e de fapt Reformă. Ştiţi, tot arsenalul... N-am văzut proteste semnificative, nu în apărarea mea, nu era nevoie, dar nici în apărarea propriei demnităţi. În afară de atitudinea tranşantă a primarului Buhăescu, nici măcar partidele de opoziţie nu par deranjate de modul cum "curg" evenimentele, în Ţară şi în Vale. Toată lumea, putere şi opoziţie, laolaltă cu norodul, e dată pe spate în aşteptarea ceasului când Lenţi cea isteaţă va face cu Straja ce-a făcut cu telegondolele din Vulcan.  Din banii lor... nu ai ei! Tot în această jumătate de an, acestui popor răbdător i-au fost turnate în cap, cu veselie şi în ritm de dans tălmăcean, butoaie pline cu zoaie. Poporul, în felul lui firesc... n-a protestat. Aşa încât, domnule S.O. eu, autorul acelui Protest, minor faţă de altele, ale d-nei Anghel, ale lui Sobaru (Articolul meu "Ţi-ai rupt oasele degeaba, Sobaru!" e încă în arhiva Blogului şi a Ziarului!), şi ele rămase fără ecou, nu puteam să nu gândesc: nu cumva acestei populaţii îi "place" ? Atunci... de ce să stau eu, nesemnificativ autor de romane şi piese de teatru, în faţa fericirii poporului meu?
   Dacă acest "apel" venea în urmă cu o jumătate de an, cu cinci-patru sau măcar trei luni, da, aş fi îmbrăcat bucuros "cămaşa morţii" cum spuneam în Protest. Dar... timpul trece, iremediabil. Cu alte cuvinte: ce era valabil acum o jumătate de an.... azi nu mai e.  În acest răstimp, cum spuneam şi în ultimele mele articole, m-am convins că nu mai e nimic de făcut. România a murit şi n-o va mai salva nimic. Nici butoaiele de peşte, nici stivele de mălai pe care oamenii Marinelului le distribuie la romînii săraci (ce pleonasm!) în ziua unui vot. Pe care, firesc, îl câştigă, invariabil, cu 75%. 
   Recunosc că am greşit publicând Protestul şi-mi cer scuze, mai ales colegilor mei, profesorii, care o "duc" minunat. Le-am deranjat idolii... ăia care le-au înjumătăţit simbriile, oricum mici, şi i-au transformat în sclavi. Dar... nu pot să nu întreb, din nou: unde au fost în jumătatea asta de an  vajnicii mei acuzatori, cum este şi S.O? Au deschis ei măcar guriţa? N-o vor deschide nici de acum înainte: şi acesta e doar un pretext pentru a mă ataca. Cică... "mânie proletară". Tu... şi cu toată ceata ta de curajoşi şi pricepuţi... de ce n-aţi scris sau dat pe gură un singur rând în care să vă arătaţi mulţumirea sau nemulţumirea faţă de ce se întâmplă în Ţară? Vitejia voastră constă în a mă ataca pe mine şi pe puţinii care mai  ridică vocea contra Marinelului. Chestia cu "hai la luptă" e oricum o diversiune. Dacă aş marşa, m-aş trezi, din nou, singur...
   Bine: vă fac plăcerea şi nu mai scriu. Oricum mi s-a făcut lehamite. Dar nu vă  bucuraţi chiar de tot: voi mai scrie, probabil, cînd vreau şi ce vreau eu, dar nu pe teme care "deranjează" propriul popor.
   Îl las să  doarmă: e obosit...

Un comentariu:

  1. Nu v-am acuzat de nimic, dle profesor. M-am aratat doar dezamagit de raspunsul dumnevoastra:
    “Tara asta este prea bolnavă, de o boală veche numită jigodism. Jigodiile au ajuns, după mulţi ani de tatonare, majoritare. Dovada cea mai bună e rezultatul oricărui vot...”, raspuns care, din pacate va situeaza pe aceeasi linie cu “Marinelul” care se tot chinuie sa ne convinga de faptul ca suntem un popor limitat si neperformant.
    “Se pare ca acea “camasa a mortii” era totusi contra frigului.”
    Acestea sunt cuvintele care v-au zgaraiat auzul, dle profesor?
    Cuvintele, oricat ar fi de frumoase, nu tin totusi nici de foame nici de frig.
    Protestul dumneavoastra, alaturi de toate celelalte articole sunt prin ele insele un act de curaj. Dar nu au realizat nimic. La fel ca si inactiunea mea si a celorlati care v-au fost intr-un fel alaturi.
    Tocmai despre aceasta inactiune vorbeam in comentul meu .
    “Dar... nu pot să nu întreb, din nou: unde au fost în jumătatea asta de an vajnicii mei acuzatori, cum este şi S.O? Au deschis ei măcar guriţa?”
    Nu va voi raspunde deocamdata la aceasta intrebare, dle profesor. Consider totusi ca a te lamenta pe bloguri sau in ziare nu este o solutie suficienta.
    Un principiu de drept, din care acum vreo 25 de ani mi-am facut principiu de viata, spune:
    “Fiat justitia pereat mundi” ( Sa fie dreptate chiar de-ar fi sa piara lumea!)
    Impersonalul verbului “ Sa fie…” nu inseamna ca dreptatea ne va fi daruita, doar pentru ca stim sa scriem frumos. Ea trebuie castigata prin lupta, si mai ales cu sacrificii. Se pare ca nu sunteti inca dispus sa le faceti. Ce aveti de pierdut dle profesor ? Eu va asigur ca am, ca si majoritatea celor care sunt de acord cu dumneavoastra, dar nu au inca taria sa riposteze. Nu va amagiti. O vor face!
    Eu am toate motivele sa merg mai departe. Toate doua. Unul este Mihai Ionut, laureat al mai multor concursuri nationale de poezie , al doilea este Alexandru , cel care de cativa ani se tot chinuie sa prinda o olimpiada nationala la matematica. Ei sunt elevii mei, iar eu nu imi pot permite sa-i dezamagesc.
    Am speranta ca la un momentdat va voi vedea alaturi.
    Cu respect, Stelian Ologu

    RăspundețiȘtergere