miercuri, 8 octombrie 2014

Gheorghe Truță cu o nouă piesă la Teatrul Național IL Caragiale din București și la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova

În data de 26 octombrie 2014, orele 11, are loc la Teatrul Național IL Caragiale din București spectacolul-lectură cu piesa CINĂ CU SOARELE SUS de Gheorghe Truță. Distribuția, nume de excepție din galeria de mari actori de pe prima Scenă a țării, în frunte cu Marius Bodochi, în rolul lui Constantin Brâncoveanu.  Regia, Răzvan Popa. În deschidere,  Acad. Răzvan Teodorescu va susține o conferință cu tema ”Un veac valah între martiri și trădări”. 


În continuare reproducem comunicatul de presă al Teatrului Național din Craiova,  director general Mircea Cornișteanu, referitor la spectacolul cu aceeași piesă, ce va fi jucat cu zece zile înainte de cel de la Teatrul Național din București, director general Ion Caramitru.


Naționalul craiovean sărbătorește Anul Brâncoveanu” printr-un nou spectacol-lectură  programat în seria Autorii sunt în sală, lansată în 2013.
Spectacolul Cină cu soarele sus, de Gheorghe Truță, va avea loc în ziua de 16 octombrie 2014, ora 17,00 în sala „I.D.Sîrbu”.
Intrarea publicului este liberă.
Distribuția
Brâncoveanu ………………ILIE GHEORGHE    
DoamnaMarica…………… NATAŞA RAAB      
Matei………………………CĂTĂLIN VIERU    
Radu………………………MARIAN POLITIC                   
Constantin…………………CĂTĂLIN BĂICUŞ
Ştefan………………………COSMIN RĂDESCU
Ianache Văcărescu…………ŞTEFAN MIREA   
Mustafa……………………TUDOREL PETRESCU
Regia artistică şi scenografia: MIRCEA CORNIŞTEANU
Regia tehnică:  Mircea VĂRZARU
           
Autorii sunt în sală este un proiect menit să încurajeze dramaturgia contemporană românească, din dorința de a sensibiliza regizorii aflați în căutare de texte valoroase, precum și de a atrage publicul către creația dramatică autohtonă.  Proiectul este destinat prezentării în premieră pe țară a unor texte din dramaturgia originală românească a ultimilor ani.
Pâmă în prezent au fost prezentate de spectacole de Cornel Mihai Ungureanu, Valentin Nicolau, Cornel Udrea.
GHEORGHE TRUŢĂ
Născut 1 iunie 1958, în loc. Călui, jud. Olt.
StudiiLiceul «Fraţii Buzeşti» din Craiova,  Facultatea de Matematică a Universităţii din Craiova. Din 1993 este membru titular al Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Craiova.

Apariţii editoriale:
ORAŞUL, roman, Ed. Albatros, Bucureşti, 1982 – cu o prezentare de Mirela Roznoveanu, 
PAGODA, proză, Editura de Vest (Facla), Timişoara, 1992.
RAIUL ŞOBOLANILOR, roman, Editura Matinal – Panorama, Petroşani – Bucureşti, 1999. (Cu o prefaţă de Dan Silviu Boerescu.)
ÎNGERE, VII?, roman, Editura Aius, Craiova, 2010. 
TEATRU – piese jucate, premiate sau interzise, Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2003, ALICE NU ŞTIE SĂ MOARĂ, teatru, Editura Aius, 2010.

Premii literare: 
Premiul de debut al editurii ALBATROS pentru romanul ORAŞUL (1980), Premiul filialei Craiova a UNIUNII SCRIITORILOR, secţiunea PROZĂ, pe anul 1992, pentru volumul PAGODA, Premiul filialei Craiova a UNIUNII SCRIITORILOR, secţiunea DRAMATURGIE, pe anul 1995, pentru piesele jucate : MAREA BRAMBUREALĂ şi CRÂNGUL ALBASTRU, Premiul filialei Craiova a UNIUNII SCRIITORILOR, secţiunea ROMAN, pe anul 1999, pentru romanul RAIUL ŞOBOLANILOR, Premiul filialei Craiova a UNIUNII SCRIITORILOR, secţiunea DRAMATURGIE, pe anul 2003, pentru volumul TEATRU –piese jucate, premiate sau interzise, Piesa MAREA BRAMBUREALĂ a fost nominalizată pentru Marele Premiu la Concursul Naţional de Dramaturgie «Camil Petrescu» (Ediţia I), Piesa CATEDRALA a fost nominalizată de către UNITER pentru «Cea mai bună piesa românească a anului 1999», Premiul Fundaţiei Ion D. Sîrbu, pentru debut în dramaturgie, cu piesa  RECVIEM PENTRU SECOLUL DOUĂZECI, 1991, Premiul special al Fundaţiei “Alice Voinescu” pentru piesa ALICE NU ŞTIE SĂ MOARĂ (Tr. Severin, iulie 2005).

I s-au jucat piesele:
MAREA BRAMBUREALĂ (premiera : 1 octombrie 1995 la Teatrul BACOVIA din Bacău, regia Mihai Manolescu), 
CRÂNGUL ALBASTRU (premiera : 5 mai 1996 la TEATRUL NAŢIONAL «Vasile Alecsandri» din Bălţi, Republica Moldova, regia Ion Cibotaru), 
ALICE NU ŞTIE SĂ MOARĂ (premiera : 1 octombrie 2005 la TEATRUL NAŢIONAL « Marin Sorescu » Craiova, regia Mircea Cornişteanu), 
MAREA BRAMBUREALĂ (premiera : 20 octombrie 2005 la Teatrul de Artă Dramatică Deva,  regia Boris Melinti),
PATRU SURORI (premieră : 29 februarie 2012 la TEATRUL NAŢIONAL „Vasile Alecsandri” din Bălţi, Republica Moldova, regia Ion Marcoci), 
CĂLĂTORIE ÎN ŢARA BASMELOR (premiera : 22 aprilie 2012 la Teatrul de Stat ID SÎRBU, Petroşani, regia Boris Melinti), 
GREA E VIAŢA DE PITIC, spectacol-lectură la Teatrul ION CREANGĂ, Bucureşti, regia Anca Puşcaş, 5 octombrie 2012, în cadrul Festivalului Internaţional « 100, 1000, un million de poveşti », ed. a VIII-a, 
CĂLĂTORIE ÎN ŢARA BASMELOR, (premiera : 28 aprilie 2013, la Teatrul VASILACHE, Botoşani,  regia Valentin Dobrescu),
SIMFONIE PENTRU FLAUT ŞI NIMENI (premiera : 5 aprilie 2014, la Teatrul « Andrei Mureşanu » din Sfântu Gheorghe, Teatrul de Emoţie, Bucureşti, regia Laurenţiu Calomfirescu), 
JOC SECUND, spectacol-lectură la Teatrul Naţional Mihai Eminescu, Timişoara, 17 mai 2014, regia Sabin Popescu, în finala Concursului Naţional de Dramaturgie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu